måndag 6 juni 2011

Pyssel nr 2

.....syrensaft! Själv har jag hur mycket syrener som helst, så att koka några liter saft var inga problem. Dessutom lätt som en plätt för mej som aldrig tidigare *viskar* kokat saft själv. Jag hade dock expert hjälp i form av självaste svärmor. Såhär gör man, Plocka en massa syren, koka upp vatten, i med citronskal och tunt skivad citron, socker och citronsyra. Låt stå kallt i cirka 5 dagar. Rör om då och då. Sila och häll upp. Klart!


Receptet på Syrensaft:

50-60 violetta blomklasar
3 st citroner
2,5 liter vatten
1,8 kilo socker
60 g citronsyra

Gör så här:
1. Skölj och rensa blomklasarna i kallt vatten. Riv citronskalet och skiva frukten tunt Koka upp vattnet.
2. Lägg blommorna, socker och citronsyra i en ren hink. Häll över det kokande vattnet. Tillsätt rivet citronskal och citronskivor, rör om försiktigt.
3. Täck och låt stå kallt i cirka 5 dagar. Rör om då och då. Sila och häll upp på rengjorda flaskor.

Tips! använd ett par droppar blå karamellfärg för att göra saften mer lila.


Inga kommentarer: